• Het duurzaamste relatiegeschenk

  • Snel en op maat leverbaar

  • Maandenlang een eye-catcher

De Dag van de Zorg: hulde aan alle zorgtoppers! - Blooms out of the Box

De Dag van de Zorg: hulde aan alle zorgtoppers!

De Dag van de Zorg is een dag om te vieren, een dag om te waarderen, een dag om degenen die voor ons welzijn zorgen in het zonnetje te zetten!

Wat is de Dag van de Zorg?

Stel je voor: een land zonder dokters, verpleegster, thuiszorgmedewerkers of andere zorgverleners. In die wereld zou elk kwaaltje uit kunnen monden in een grote ramp, waarin een simpele val een tragedie kan worden. Gelukkig leven we niet in die wereld, en dat is te danken aan de helden die ons zorgstelsel overeind houden! Dag en nacht staan ze voor ons klaar. De Dag van de Zorg is een dag waarop we juist deze toppers extra in het zonnetje zetten, en ze bedanken voor hun zorg en toewijding aan het welzijn van anderen.

Met dank aan  Florence Nightingale

De oorsprong van de Dag van de Zorg gaat terug naar Florence Nightingale. Zij wordt gezien als de grondlegger van de moderne verpleegkunde. Haar verhaal is dan ook erg bijzonder. De Engelse Florence wordt in 1953 door de Engelse overheid gevraagd te gaan helpen bij de Krim oorlog. De Engelse soldaten sterven daar op dat moment bij bosjes vanwege zowel een slechte organisatie als een gebrek aan hygiëne, artsen en hulpmiddelen.  Florence gaat en neemt 38 verpleegkundigen met zich mee. In de chaos weet ze een goed werkend hospitaal op te zetten. En met heel veel succes, want het sterftecijfer daalt onder haar leiding van 40% naar 2%!  Florence Nightingale was niet zomaar een verpleegster: ze was een visionair die de zorgsector voorgoed heeft veranderd door de nadruk te leggen op hygiëne en professionele ontwikkeling. Dankzij Florence heeft het verpleegkunde-vak haar hedendaagse vorm gekregen. We vieren de Dag van de Zorg op haar geboortedag.

Wanneer is de Dag van de Zorg?

Het antwoord op die vraag is simpel, en ook ieder jaar hetzelfde: de Dag van de Zorg valt namelijk altijd op 12 mei. Dat is de geboortedag van Florence Nightingale.

Wat is de Dag van de Verpleging?

Eigenlijk is de Dag van de Zorg de Dag van de Verpleging. Internationaal is namelijk afgesproken dat 12 mei de Dag van de Verpleging is: de Dag waarop het goede werk van verpleegkundigen wordt erkent. In Nederland hebben we dat echter breder getrokken. Op de Dag van de Zorg vieren we de bredere gezondheidszorg, inclusief artsen, therapeuten en andere zorgverleners. Het doel van beide termen, of Dagen, is hetzelfde: waardering tonen voor de belangrijke rol die zorgprofessionals spelen in de samenleving!

Wat gebeurt er op de Dag van de Zorg?

Op de Dag van de Zorg vinden verschillende evenementen plaats. Ziekenhuizen en instellingen organiseren vaak open dagen. Daarnaast worden zorgmedewerkers in het zonnetje gezet met feestelijke activiteiten, zoals borrels en teamuitjes. En er wordt vaak een klein cadeautje voor zorgpersoneel  geregeld. Welke zorgtopper(s) zet jij in het zonnetje op 12 mei?

Terug naar blog