• Het duurzaamste relatiegeschenk

  • Snel en op maat leverbaar

  • Maandenlang een eye-catcher

Bewezen vitaliteit voor thuis en op kantoor - Blooms out of the Box

Bewezen vitaliteit voor thuis en op kantoor

Wat een paar planten op de werkvloer al niet kunnen doen. Mensen worden minder snel ziek en functioneren beter. Maar liefst zes positieve effecten kwamen naar voren uit onderzoek van de Universiteit Wageningen. In samenwerking met Fytagoras hebben ze bij een aantal instellingen en bedrijven de afgelopen jaren een onderzoek uitgevoerd.

Groen op de werkvloer zorgt voor meer dan alleen een positieve gemoedstoestand. Het zorgt voor meer tevredenheid onder medewerkers over het eigen functioneren en minder ziekteverzuim. Planten zijn een goed – zo niet beter – alternatief om luchtvochtigheid in werkruimten te verhogen of ruimten te verkoelen in de zomer. En mensen vinden een werkruimte met planten aantrekkelijker dan een ruimte zonder planten.

Het onderzoek is uitgevoerd bij verschillende bedrijven en zorginstellingen. Bij elk bedrijf is steeds een ruimte met werkplekken voorzien van planten, met daarnaast een vergelijkbare werkruimte zonder planten. Bij zorginstellingen zijn woonkamers of algemene ruimtes voorzien van planten. Onderzoekers plaatsten in beide ruimten sensoren om de fysieke verschillen in het binnenklimaat te kunnen bepalen. De medewerkers die in die ruimten werkten, gaven zowel voor als na het plaatsen van de planten hun mening over de werkplek, het binnenklimaat, de werksfeer, hun gemoedstoestand, welzijn en gezondheid. Ook zijn er concentratietesten afgenomen en is het cortisolgehalte (een stresshormoon) van de deelnemers bepaald.

Zes positieve effecten

Uit het onderzoek kwamen zes positieve effecten naar voren die gelinkt kunnen worden aan de aanwezigheid van planten in de werkruimte.

  1. Luchtvochtigheid: de relatieve luchtvochtigheid in ruimten met planten is gemiddeld zo’n 5 procent hoger dan in ruimten zonder planten. In de winter is zelfs tot 17 procent verbetering gemeten.
  2. Thermisch comfort: medewerkers ervaren de temperatuur in een kantoorruimte met planten minder snel als te warm of te koud.
  3. Aantrekkelijker: mensen beoordelen hun werkplek na beplanting als aantrekkelijker om te zien (een stijging van 26 procent).
  4. Gemoedstoestand: de gemoedstoestand van medewerkers is na de beplanting positiever dan daarvoor. Ook wordt door medewerkers van een bedrijf buiten werktijd minder gepiekerd over het werk.
  5. Tevredenheid over functioneren: medewerkers zijn na de beplanting meer tevreden over hun eigen functioneren dan ze daarvoor waren. Dit geldt ook voor hun verwachting over hoe tevreden de werkgever over dit functioneren is.
  6. Minder ziekteverzuim: mensen die werken in een ruimte met planten melden zich 20 procent minder vaak ziek. Dit komt neer op gemiddeld 1,6 ziektedag minder per medewerker per jaar.

Welke en hoeveel planten een werkvloer nodig heeft, hangt van verschillende factoren af, zoals de grootte van de ruimte en hoeveelheid natuurlijk licht dat binnenkomt.  Vaak wordt de Graslelie (Chlorophytum comosum) als ‘referentieplant’ gebruikt om benodigde hoeveelheid blad te berekenen, vertelt Tia Hermans, projectleider van Wageningen Environmental Research. "Dan heb je er ongeveer één per 2 vierkante meter nodig, als je uitgaat van een potgrootte van 10-12 centimeter."

De kosten voor de aanschaf en het onderhoud van planten kunnen al binnen één jaar worden terugverdiend. Hoofdzakelijk door het lagere ziekteverzuim en het beter functioneren van medewerkers, stellen de onderzoekers. Daarna levert de investering in planten juist geld op.

Vervolgonderzoek

Er komt nog een vervolgonderzoek om de ‘terugverdientijd’ verder uit te werken. Tia Hermans: "We weten dat ondernemers en werkgevers pas overstappen op grootschalige toepassing van planten in bedrijven, als ze een businesscase zien die overtuigt. Die businesscase gaan we nu verder uitwerken op meerdere locaties. Op deze manier willen we het voor werkgevers, maar ook facilitaire diensten en personeelszaken, aantrekkelijker maken om te investeren in een groen binnenklimaat op de werkvloer."

Bij Blooms out the Box dragen we al ons steentje bij. Jij toch ook?

Bekijk ons assortiment van BloomsBoxen met luchtzuiverende varens >

 

Terug naar blog