Deze maand werden we uitgenodigd door Kelly van Raadschelders Varens met wie Blooms out of the Box alweer 2 jaar samenwerkt.
Hoe lang bestaat Raadschelders al en wie heeft het bedrijf opgericht?
Mijn vader is in de jaren ’80 begonnen met het kweken van rozen en via kamerplanten is hij uiteindelijk verdergegaan in de varens. Samen met mijn broer Sander hebben we sinds 2018 het bedrijf officieel overgenomen van mijn vader. Dat betekent niet dat hij niet meer meewerkt; zowel hij als mijn moeder gaan hier regelmatig nog aan de slag. Inmiddels hebben we 27 man in dienst, twee locaties van 6 hectare en verkopen we 2,5 miljoen planten per jaar. We verkopen onze planten over de hele wereld!
Ben je van jongs af aan bij de kwekerij betrokken?
Ja, ik ben echt opgegroeid in de kwekerij en als scholier werkte ik natuurlijk ook al in de kas. Maar ik ben Toerisme gaan studeren omdat ik toen nog niet echt wist wat ik wilde. Tegen de tijd dat ik mijn diploma had was internet al een manier waarop veel mensen hun reizen boekten en lagen de banen niet voor het oprapen. En omdat ik natuurlijk nog steeds in de kwekerij werkte om wat bij te verdienen ben ik eigenlijk vanzelf erin gerold.
Hoe kwam je in contact met Simon?
Simon en ik kennen elkaar al lang; nog uit de tijd dat hij accountmanager van de Planten was bij Albert Heijn. En dan kom je elkaar op beurzen etc. regelmatig tegen. Toen hij met Blooms out of theBox wilde gaan starten was het voor hem denk ik een logische stap om de luchtzuiverende plantjes bij ons te kopen.
Kun je iets vertellen over de samenwerking?
Ik vind het leuk dat Simon met zijn idee bij mij terecht kwam en natuurlijk vind ik de BloomsBox briljant gevonden! Duurzame kistjes met luchtzuiverende plantjes die je ook nog eens niet elke week water hoeft te geven én leuk staan op bureau of keukentafel, wat wil je nog meer? Ik hoop dat we nog heel lang samen zullen werken. We hebben samen gekeken welke plantjes het beste in de Boxen passen qua formaat en soort én welke goed houdbaar zijn. Dat wil niet zeggen dat de plantjes niet wisselen, er komt wel eens een nieuwe variant varen bij die er ook heel goed in blijkt te passen.
Nancy van Blooms out of the Box & Kelly van Raadschelders Varens
Wat is voor jou het mooiste aan een varen?
Het zijn mooie planten, lekker vol en ze fleuren een kamer direct op, het is geen plant die op een dun stammetje staat!
Maar het leukste is toch wel dat wij vorig jaar de Royal Flora Holland Glazen Tulp Award voor noviteiten hebben gewonnen met onze zelf geteelde nieuwe varensoort: de Phlebodium Davana. En Davana staat voor de namen van mijn drie dochters: Daisy, Silva en Naomi! Het is een hele mooie soort met een sierlijk golvend blad, dus daar zijn we heel trots op! We hebben ook het kwekersrecht op deze plant, die je ook in een BloomsBox terugvindt.
Zijn alle soorten varens luchtzuiverende planten?
Nee niet alle varens zijn luchtzuiverende planten, maar wel veel. Door Fytagoras, een onderzoeksbureau op het gebied van gewassen, weten we welke soorten varens maximaal luchtzuiverend zijn. Die komen vervolgens in de BloomsBoxen terecht. Een hertshoorn (ook een varensoort) is bijvoorbeeld veel minder luchtzuiverend dan Neprholepis (de meest bekende varen).
Jullie zijn aangesloten bij Air So Pure, kun je hier iets over vertellen?
Air So Pure is een telersvereniging die sinds een jaar of 10 bestaat en zich richt op luchtzuiverende planten en dit namens alle verschillende telers onder de aandacht probeert te brengen. Wij zijn ook van mening dat luchtzuiverende planten belangrijk zijn en daarom zijn wij aangesloten.
Is duurzaamheid voor jullie ook belangrijk en kun je hier iets over vertellen?
Uiteraard hebben wij alle certificaten die nodig zijn voor het zo milieubewust telen van varens, o.a. MPS (Milieu Plant Sierteelt) en we bieden alle mogelijke (eco) verpakkingen aan zoals papieren hoezen in plaats van plastic. We proberen uiteraard zo milieubewust mogelijk te werken!
Heb je tips voor de verzorging van varens?
Laat de kluit nooit te nat worden! Het voordeel van de BloomsBoxen is natuurlijk dat ze zelf de juiste hoeveelheid water op nemen door het lontje dat in het water hangt. Maar als je een varen hebt die niet in een BloomsBox staat; beter te weinig dan te veel water, de kluit mag niet te nat worden. En ook geen water in het hart van de plant gieten (daar kunnen ze van gaan schimmelen), maar aan de zijkant en op de aarde. Sproeien is niet nodig, daar worden zeker de grijs getinte soorten niet mooier van. Er is nog een hardnekkig misverstand, namelijk dat varens het goed zouden doen in de badkamer omdat het daar vochtig en warm is. Dat is dus helemaal geen vereiste voor een varen en soms is vochtig niet eens goed. Eigenlijk wil een varen, net als wij, niet op de tocht, niet te heet, niet te koud en niet te nat of te droog .